ITP autoturisme
ITP autoutilitare
ITP microbuze
ITP autoutilitare
ITP autotractoare
ITP autoturisme
Bucuresti - Urziceni 249 - Auto Quattro

Intrebari frecvente ITP

1.Ce se poate intampla daca merg cu masina cu ITP-ul expirat?

Extras din codul rutier: "Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al carui termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat se pedepseste cu amenda intre 315 si 700 lei." In plus, riscati si retinerea certificatului de inmatriculare de catre Politia Rutiera, caz in care ITP-ul nu poate fi efectuat decat in unitatile proprii RAR.

2.Am un autoturism inmatriculat intr-o alta tara UE. Pot face ITP-ul in Bucuresti-Ilfov? Dar un autoturism inmatriculat in Bucuresti-Ilfov, poate face ITP-ul in alta tara UE?

Nu. Registrul Auto Roman NU are baza de date comuna cu restul tarilor UE, deci nu se pot verifica masini cu numere straine in Romania, nici masini cu numere romanesti in afara tarii.3.In ce consta ITP-ul-verificarea tehnica periodica?

ITP-ul este o verificare complexa a autovehiculului incluzand (dar fara a fi o lista completa): documente de identificare, stare motor, frane, directie, lumini, anvelope, emisii poluante, aspect exterior, etc.

4.La ce interval de timp trebuie facut ITP-ul pentru autoturisme?

2 ani pentru autoturisme de uz personal sau comercial.
6 luni daca autoturismul este folosit pentru taximetrie sau scoala de soferi. Autoturismele noi au implicit ITP-ul valabil 2 ani.

5.Cum pot afla daca am ITP-ul valabil? Cand expira ITP-ul meu?

Pe certificatul de inmatriculare se gaseste o rubrica "ITP valabil pana la data de ... ".

Ce documente trebuie sa am asupra mea in momentul efectuarii ITP-ului?

Certificat de inmatriculare, Asigurare RCA valabila, Carte de identitate a autovehiculului, Carte de identitate a persoanei care prezinta autovehiculul la inspectie. Daca autovehiculul este in leasing sau inregistrat pe o societate comerciala, se admite copia cartii de identitate a autovehiculului cu stampila in original.

6.Este necesara prezenta detinatorului legal al autovehiculului?

Nu. Oricine poate aduce autovehiculul la inspectie, cu conditia sa aiba asupra sa toate documentele necesare.

7.Am fost respins la ITP. Ce e de facut? Mai pot circula cu masina?

Trebuie sa remediati defectiunile constatate. Daca va prezentati la aceeasi statie ITP in decurs de 30 de zile, re-verificarea se face la tarife mult mai mici. Autovehiculul NU are drept de circulatie dupa expirarea reviziei precedente, de aceea este indicat sa va prezentati la ITP cu cateva zile inainte de a va expira revizia precedenta.

8.Ce se intampla cu ITP-ul la schimbarea posesorului masinii?

Ramane valabil. Pe noul certificat de inmatriculare politia va scrie data pana la care este valabil.

9.Am cumparat o masina care nu are centuri de siguranta (din fabricatie). Pot trece ITP-ul?

Nu. Masinile trebuie echipate cu toate sistemele prevazute de lege, chiar daca nu le au din fabricatie. Centurile de siguranta sunt obligatorii.

10.Am pierdut certificatul de inmatriculare a masinii. Cum trebuie sa procedez dupa obtinerea unuia nou pentru a nu pierde ITP-ul?

Va adresati statiei unde ati facut ITP-ul in ultimii 2 ani. Au obligatia sa va elibereza un duplicat. Taxa este de regula modica.

11.Mi-a expirat ITP-ul de mai multa vreme. Cum procedez?

Va adresati oricarei statii ITP. Daca nu ati fost sanctionat de politie pentru ITP expirat, nu exista nici un impediment pentru a efectua inspectia. ITP-ul este necesar doar pentru a putea circula pe drumurile publice, daca nu circulati nu este necesar sa aveti ITP.